Search Day Night
Search

Rope-a-dope: Η στρατηγική που βγάζει νοκ-άουτ τον αντίπαλο

Έχεις εχθρούς; Ωραία! Αυτό σημαίνει πως έχεις ορθώσει το ανάστημα σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου…

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Το Rope-a-dope είναι ένα στυλ αγώνα πυγμαχίας που συνδέεται με τον Muhammad Ali στο 1974 του Rumble στον αγώνα του εναντίον του George Foreman
Σε πολλές ανταγωνιστικές καταστάσεις, το Rope-a-dope χρησιμοποιείται για να περιγράψει στρατηγικές στις οποίες ο ένας αφήνει τον αντίπαλο του να του επιφέρει συνεχή αλλά όχι σοβαρά πλήγματα, προκειμένου να τον εξαντλήσει.

Η φράση βγαίνει από την στάση ενός πυγμάχου που μαζεύεται στα σχοινιά και δεν χτυπάει τον αντίπαλο, απλά δέχεται τα απανωτά χτυπήματα προστατεύοντας όσο μπορεί τον εαυτό του.

Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα προς το τέλος του αγώνα ή όποτε κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, να εκτελέσει ένα δυναμικό και αιφνιδιαστικό χτύπημα στον αντίπαλο του, ο οποίος έχει χαλαρώσει πιστεύοντας ότι κερδίζει, κι έτσι να τον εξοντώσει.

Ο πυγμάχος απλώς φυλάγεται δεχόμενος τα απανωτά χτυπήματα αναζητώντας παράλληλα την κατάλληλη ευκαιρία για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, ο οποίος έχοντας την προσοχή του στραμμένη μόνο στην επίθεση, έχει χαλαρώσει την δική του άμυνα.

Κι όταν έρθει το καθαρό χτύπημα, θα τον βρει κουρασμένο και καθόλου προετοιμασμένο. Με αυτή την στρατηγική κέρδισε ο Ali τον αγώνα εναντίον του Foreman, και ο όρος πλέον είναι γνωστός για την ευρύτερη χρήση του.

Ένας καλός αγώνας, όπου κι αν δίνεται αυτός, δεν κερδίζεται μόνο με δύναμη. Δύναμη χωρίς μυαλό, μπορεί απλά να είναι καταστροφική…

Total
0
Shares

Τα απίστευτα οφέλη της κλασσικής μουσικής

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του να ακούτε κλασσική μουσική, πόσο μάλλον να παίζετε (Παρουσίαση για…

You May Also Like

Total
0
Share