Search Day Night
Search

Γκεόργκι Σβιρίντοφ: Ένας υπέροχος Ρώσος συνθέτης

Ο Γκεόργκι Βασίλιεβιτς Σβιρίντοφ ήταν Σοβιετικός και Ρώσος νεορομαντικός συνθέτης. Είναι ευρύτερα γνωστός για τη χορωδιακή του μουσική, επηρεασμένος έντονα από το παραδοσιακό άσμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τα ορχηστρικά του έργα που συχνά εξυμνούν στοιχεία της ρωσικής κουλτούρας.

Ο Σβιρίντοφ χρησιμοποίησε, ειδικά στη χορωδιακή του μουσική, πλούσιες και πυκνές αρμονικές υφές, που αγκαλιάζουν τον τόνο της ρομαντικής εποχής. Τα έργα του θα ενσωματώσουν όχι μόνο ιερά στοιχεία της ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του φωνητικού έργου για το basso profundo, αλλά και την επιρροή της λαϊκής μουσικής της Ανατολικής Ευρώπης, των Ευρωπαίων ρομαντικών συνθετών του 19ου αιώνα (ιδιαίτερα του Pyotr Ilyich Tchaikovsky) και των νεορομαντικών σύγχρονων εκτός Ρωσίας.

Έγραψε μουσικά σκηνικά ρωσικής ρομαντικής ποίησης από ποιητές όπως ο Μιχαήλ Λέρμοντοφ, ο Φιοντόρ Τιύτσεφ και ο Αλεξάντερ Μπλοκ. Ο Σβιρίντοφ απολάμβανε την αναγνώριση των κριτικών για μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία.

Γκεόργκι Σβιρίντοφ: 16 Δεκεμβρίου 1915 – 6 Ιανουαρίου 1998

Γεννήθηκε το 1915 στην πόλη Fatezh στο Κυβερνείο Kursk της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (σημερινή Περιφέρεια Kursk) σε μια οικογένεια ρωσικής εθνότητας. Ο πατέρας του, Βασίλι Σβιρίντοφ, συμπαθής των Μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου, σκοτώθηκε όταν ο Γκεόργκι ήταν τεσσάρων. Η οικογένεια μετακόμισε στο Kursk, όπου ο Σβιρίντοφ, ακόμα στο δημοτικό σχολείο, έμαθε να παίζει το πρώτο του όργανο, την μπαλαλάικα. Μαθαίνοντας να παίζει με το αυτί, έδειξε τέτοιο ταλέντο και ικανότητα που έγινε δεκτός στην τοπική ορχήστρα ρωσικών λαϊκών οργάνων.

Γράφτηκε σε μουσική σχολή το 1929 και ακολουθώντας τη συμβουλή του δασκάλου του M. Krutinsky πήγε στο Λένινγκραντ το 1932 όπου σπούδασε πιάνο στο Leningrad Central Music College, αποφοίτησε το 1936. Από το 1936 έως το 1941, ο Σβιρίντοφ σπούδασε στο Ωδείο του Λένινγκραντ υπό τον Pyotr Ryazanov και στη συνέχεια τον Dmitri Shostakovich.

Επιστρατεύτηκε στον Κόκκινο Στρατό το 1941, λίγες μέρες μετά την αποφοίτησή του από το ωδείο, ο Σβιρίντοφ στάλθηκε σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Ufa, αλλά πήρε εξιτήριο μέχρι το τέλος του έτους λόγω κακής υγείας.

Το 1935, ο Σβιρίντοφ συνέθεσε έναν κύκλο λυρικών ρομάντζων βασισμένος στην ποίηση του Αλεξάντερ Πούσκιν που του έφερε την πρώτη κριτική αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ωδείο του Λένινγκραντ, πειραματίστηκε με διαφορετικά είδη και διαφορετικούς τύπους μουσικής σύνθεσης, ενώ αργότερα στράφηκε στη ρωσική μουσική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών τραγουδιών, για έμπνευση.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών ορχηστρικών κομματιών του Sviridov είναι τα “Romance”, “Waltz” και “Winter Road” από τη σουίτα του The Blizzard, μουσικές εικονογραφήσεις μετά τον Pushkin (1975).

Ενώ η μουσική του παραμένει ελάχιστα γνωστή στη Δύση, τα έργα του έλαβαν υψηλούς επαίνους στην πατρίδα του για τις μελωδίες, το εθνικό άρωμα και την έκφραση της Ρωσίας και της ρωσικής ψυχής. Το κομμάτι του Winter Road φέρεται να έχει κλαπεί από τον Tappi Iwase και χρησιμοποιήθηκε ως θέμα για τη δημοφιλή σειρά βιντεοπαιχνιδιών Metal Gear Solid.

Ο αστεροειδής 4075 Sviridov, που ανακαλύφθηκε από τη Ρωσίδα αστρονόμο Lyudmila Karachkina το 1982, ονομάστηκε προς τιμή του.

“Χιονοθύελλα”

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο συνθέτης αναδύει το δικό φωτεινό και πρωτότυπο στυλ. Προσπαθεί να γράψει έργα που είναι αποκλειστικά ρωσικά. Σύμφωνα με τους βιογράφους, από όλες τις εποχές ο συνθέτης αγάπησε το χειμώνα περισσότερο από όλα. Πίστευε ότι ο χειμώνας είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για μια ζωντανή έκφραση της φύσης της Ρωσίας. Εξηγεί τους ωραίους βόρειους χειμώνες στα έργα του με ιδιαίτερη έμπνευση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του, στα οποία αντανακλούσε μουσικά το ρωσικό χειμώνα, ήταν η “χιονοθύελλα”.

Μουσική δωματίου

Total
0
Shares

Πόσο γλυκούλικο ήταν το ελεφαντάκι, τι χρώμα είχε και πόσο μεγάλα ήταν τα αυτιά του;

Ο Γρηγόρης γύρισε ξαφνιασμένος κι εκεί, ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα, είδε να ξεπροβάλλει ένα ελεφαντάκι, τόσο γλυκούλικο και…

You May Also Like

Total
0
Share