Search Day Night
Search

Η μουσική του Μότσαρτ μειώνει τις κρίσεις επιληψίας

Ημουσική του Μότσαρτ μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες. Παράλληλα, μειώνει την ανώμαλη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την επιληψία.

Την σχετική μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζα Τζιανλούκα Σέσο και Φεντερίκο Σίκα. και την δημοσίευσαν στο περιοδικό κλινικής νευροφυσιολογίας Clinical Neurophysiology. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP).

Η ιδέα ότι η ακρόαση του Μότσαρτ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία προήλθε από τα πρώτα ευρήματα της δεκαετίας του 1990.
Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες από τότε. Αλλά πολλές αφορούσαν μικρούς αριθμούς ανθρώπων ή ήταν μεταβλητής ποιότητας, οδηγώντας συνολικά σε μικτές αποδείξεις.

Αυτό σήμαινε ότι το «Mozart Effect» αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς ιατρούς.

Τώρα η ανάλυση και αξιολόγηση 12 έως τώρα ερευνών πάνω στο ζήτημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση του Μότσαρτ σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κρίσεων στους ασθενείς με επιληψία.

Η πάθηση είναι αρκετά συχνή, εμφανιζόμενη σχεδόν στο 1% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Πόσο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις

Μπορεί να δώσει μέση μείωση στις επιληπτικές κρίσεις που κυμαίνονται από 31% έως 66%. Αλλά αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το μουσικό ερέθισμα που χρησιμοποιείται.

Οι αρχικές μελέτες για το Mozart Effect χρησιμοποίησαν το sonata για 2 πιάνα, το K448, και αυτό παρέμεινε η μουσική που χρησιμοποιείται περισσότερο στις μελέτες.

Το K545 σονάτα πιάνου έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αποτέλεσμα.

Η επίδραση της μουσικής στο μυαλό

“Προφανώς και άλλη μουσική μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, λέει ο Τζιανλούκα Σέσο. Αλλά μπορεί να είναι το ότι οι σονάτες του Μότσαρτ έχουν διακριτικές ρυθμικές δομές που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την επιληψία. Χρειαζόμαστε πιο συνεπείς μελέτες σχετικά με την επίδραση της μουσικής στο μυαλό”.

Total
0
Shares

CERNίσματα στον χωροχρόνο της απαγορευμένης Γνώσης

Τo Whom It May ConCERN Εισαγωγή Σ’ αυτό το βιβλίο δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Δεν υπάρχει…

You May Also Like

Total
0
Share